Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η ιστορία της Λήμνου

Η Λήμνος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και ανήκει –μαζί με τη Λέσβο και τον Άγιο Ευστράτιο- στο Νομό Λέσβου. Ο πληθυσμός του νησιού, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 17.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι είναι η Μύρινα, η οποία πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του Θόαντα, του πρώτου βασιλιά του νησιού. Παλιότερα, η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, μια ονομασία που οι κάτοικοι της Λήμνου χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα.
Κατά τη Μυθολογία, η Λήμνος ονομάζεται νησί του Ηφαίστου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ήφαιστος, γιος του Δία και της Ήρας, βρέθηκε μπροστά σε έναν καυγά των γονιών του και προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μητέρα του. Τότε ο Δίας τον άρπαξε και
τον πέταξε από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος έπεσε στη Λήμνο και έμεινε κουτσός από το ένα του πόδι. Οι κάτοικοι του νησιού περιποιήθηκαν τις πληγές του χρησιμοποιώντας τη Λημνία Γη, ένα υλικό με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο Θεός του Ολύμπου, για να τους ευχαριστήσει, τους δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας.
Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνταν ήδη από τότε και με την αμπελουργία. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, όταν ο Θόαντας, γιος του Διόνυσου και της Αριάδνης, έγινε βασιλιάς της Λήμνου, έδειξε στους κατοίκους πώς να καλλιεργούν αμπέλια και να φτιάχνουν κρασί.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θόαντα, οι γυναίκες της Λήμνου παραμέλησαν τη λατρεία της Αφροδίτης, Τότε η θεά τις τιμώρησε με δυσοσμία, ωθώντας έτσι τους άντρες να αναζητούν την αγκαλιά μιας γυναίκας στη Θράκη. Οι Λημνιές δεν το ανέχονταν και σε μια γιορτή μέθυσαν και σκότωσαν τους άντρες και πέταξαν τα πτώματά τους από το λόφο Πέτασσο. Αργότερα, οι Αργοναύτες στη διαδρομή προς τη Κολχίδα, σταμάτησαν στη Λήμνο, κάνοντας παιδιά με τις -μόνες πλέον- γυναίκες. Έτσι άρχισε να αυξάνεται και πάλι ο πληθυσμός του νησιού.


Σήμερα η Λήμνος έχει πολλές ομορφιές που μπορεί να θαυμάσει κάθε επισκέπτης: την όμορφη Μύρινα με το κάστρο της, τα γραφικά χωριά της, τις υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά, τις Αμμοθίνες -ένα μοναδικό τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα-, τα αναρίθμητα εκκλησάκια που συναντά κανείς παντού και πολλά ακόμα υπέροχα τοπία…